Onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolen?

Törmäsin tällä viikolla juoruiluun. Kun asiaa mietin pidempään, pohdin että olikohan sittenkään kyseessä juoruilu vaiko kateus? Juoruilija ei itse ole yrittäjä, vaan palkansaaja. Onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolen ja elämä yrittäjänä pelkkää autuutta?

Usein yrityksen pyörittämisestä vain pintaraapaisu näkyy ulospäin ja piiloon jää se osa, kun duunia on painettu kirjaimellisesti otsa hiessä ja epävarmuus takaraivossa.

Keräsin hieman listaa yrittäjyyden plussista ja miinuksista omista kokemuksistani. Olen ennen yrittäjyyttä työskennellyt palkansaajana useita vuosia, mutta olen kasvanut yrittäjäperheessä, joten en koe lähteneeni yrittäjäksi ruusunpunaisetlasit silmillä.

Yrittäjyydessä ehdottomasti houkuttelevia asioita on:

Vapaus ja itsenäisyys.
Yrittäjillä on usein enemmän vapautta ja itsenäisyyttä työssään kuin palkansaajilla. He voivat itse päättää, mihin aikaan ja miten työtä tehdään, ja heillä on enemmän mahdollisuuksia toteuttaa omia ideoitaan.

Mahdollisuus ansaita enemmän rahaa.
Yrittäjillä on potentiaalia ansaita enemmän rahaa kuin palkansaajilla, jos yritys menestyy. Asiantuntijatyössä korvaus kovasta työstä on usein liukumasaldon kasvu ja vapaat, joita on hankala pitää.

Työtyytyväisyys.
Yrittäjät kokevat usein enemmän työtyytyväisyyttä kuin palkansaajat, koska heillä on enemmän vaikutusmahdollisuuksia omaan työhönsä ja he näkevät työnsä tulokset konkreettisemmin.

Henkilökohtainen kehitys.
Yrittäjyys voi tarjota rajattoman mahdollisuuden oppia uusia taitoja ja kehittää omaa osaamistaan.

On tärkeää muistaa, että yrittäjyyteen liittyy paljon haasteita, joita palkansaajilla ei välttämättä ole. Yrittäjyyden negatiivisia puolia on:

Epävarmuus.
Yrittäjien tulot eivät ole aina yhtä varmoja kuin palkansaajilla, ja heillä on suurempi riski epäonnistua. Yrittäjä ei välttämättä tiedä kovinkaan pitkälle tulevaisuuteen työtilannettaan ja tulojaan.

Stressi.
Yrittäjät voivat kokea paljon stressiä, koska he ovat monesta asiasta ja päätöksestä vastuussa yksin. Onneksi on olemassa erilaisia järjestöjä ja verkostoja, joista saa tukea.

Sosiaalinen turvaverkko.
Yrittäjillä ei ole samanlaista sosiaalista turvaverkkoa kuin palkansaajilla, ja usein esimerkiksi sairasloman pitäminen on haastavaa. YEL ei mielestäni ole reilu systeemi (tämä tosin vaatisi oman erittäin pitkän postauksensa).

Yrittäjyyden velvollisuudet ja kulut.
Yrittäjällä on paljon velvollisuuksia ja välttämättömiä kuluja, jotka eivät välttämättä näy ulospäin. Tällaiset kulut liittyvät esimerkiksi: pankkipalveluihin, tietoliikennepalveluihin, maksupäätteisiin, vakuutuksiin, erilaisiin järjestelmiin yms. Velvollisuudet taas liittyvät asiointiin erilaisten tahojen, kuten esimerkiksi verottajan, kanssa. Mikäli yritys palkkaa työntekijöitä, kasvaa lista velvollisuuksista ja kuluista huomattavasti.

Yrittäjäksi ryhdyttyäni ihmisten tietämättömyys yrittäjyydestä on tullut minulle suurena yllätyksenä. Mikäli ihmisellä ei ole lähipiirissään (perhe tai puoliso) ketään yrittäjää, on hänen tietonsa yrittäjyydestä lähes poikkeuksetta hyvin vähäiset. Mielestäni yrittäjyyskasvatuksessa on Suomessa vielä paljon tehtävää. Mitä ajatuksia tämä herättää?

Jatketaanko keskustelua somessa?
Instagram: @assarietco
LinkedIn: Tara Vallimäki

Edellinen
Edellinen

Näin käytät rajallisen työajan tehokkaasti

Seuraava
Seuraava

Millainen ostaja on milleniaali?